Scoren doe je met bewaaradvies

Home

Bewaaradvies is een onderneming van Harry Goos, specialist op het gebied van bewaring van (landbouw)producten met 40 jaar ervaring op dit gebied.
 

Harry Goos bewaarcoach voor Bewaaradvies

Beeld: Susan Rexwinkel, Agrio


Bewaaradvies wil ondernemers advies geven en coachen op het gebied van bewaring van landbouwproducten en bij het bouwen van de optimale bewaarplaats.

Bewaaradvies is mogelijk vanaf €125,-- per advies op locatie in Nederland, wij werken op een no cure no pay basis. Vraag naar de mogelijkheden.

Op deze site kunt u informatie vinden over allerlei aspecten in de bewaring geschreven door bewaarcoach Harry Goos welke gepubliceerd zijn in de Aardappelwereld.

Heeft u vragen of opmerkingen, of bent u geïnteresseerd in een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Neem dan contact met Harry op.
 


Actueel:  fytoftora

Nu ik de eerste telefoontjes krijg van fytoftora wil ik alle mensen op het hart drukken dat zo lang het weer het toelaat men zeker niet moet gaan rooien, maar wacht hiermee zeker 3 tot 4 weken en probeer dat als het droog is te rooien.
In de grond zullen er dan al veel fytoftora knollen verdwijnen.
Zorg dan ook dat je direct goed kan drogen met buiten lucht en met een kachel en blaas dan minimaal 15 graden in en ander 2 graden warmer als product en niet warmer als 20 graden met lucht opgewarmde met een kachel.
Is product droog ventileer dan enkele uren met buiten lucht zodat rv rond de 95% blijft en ventileer regelmatig intern bv elke 3 uur wachten 1 uur intern
Tip: eerst dagen ventilator op hand stand en  luiken op automatische stand, dit kan alleen bij goed geïsoleerde schuren

 Download hier het bewaarschema. (pdf 990kb)

Tien bewaartips van Harry Goos

  • Eerst drogen met dezelfde temperatuur of 2 graden hoger. Nooit koelen!
  • De temperatuur in de box zo snel mogelijk egaliseren door intern ventileren, met de inlaat dicht en uitlaat of deur open. (Mits het buiten kouder is.)
  • Controleer elke dag. Stel zonodig de computer bij. Bijvoorbeeld een kleiner verschil tussen temperatuur buiten en binnen, zodat het luik eerder en vaker open gaat.
  • Draai bij een slecht geïsoleerde schuur nooit intern als het buiten warm is. Deuren en uitlaat dicht houden.
  • Met behulp van een kachel is het product vaak 5 tot 6 keer sneller droog dan zonder kachel.
  • Voorkom drukplekken door tijdens het koelen te ventileren met een niet groter verschil dan 2 graden. Liefst bij mist.
  • Bij twijfel alleen intern ventileren met de deur open, mits het buiten kouder is.
  • Bij opwarmen (voor afleveren of sorteren), nooit meer dan 10.000 kcal per 100 ton. En nooit met meer dan 2 graden verschil opwarmen i.v.m. natslaan. ‘Bijna iedereen heeft een te grote kachel’.
  • Voorkom een groter temperatuurverschil dan 0,8 graden in de cel.
  • Meten is weten. Controleer met 3 zakjes van 20 kg of door kisten te wegen hoeveel water je weg ventileert. ‘Meer dan 4 procent gewichtsverlies is niet nodig’.

Bel of mail Harry voor een informatie en- of begeleiding.  0651327840
lees verder
 

 Humigator ziektevrije opslag  


Bewaaradvies op maat  

Lees hier het boek over Harry Goos
Aardappelen zijn als voetbal ze hebben een goede coach nodig