Scoren doe je met bewaaradvies

Home

Bewaaradvies is een onderneming van Harry Goos, specialist op het gebied van bewaring van (landbouw)producten met 40 jaar ervaring op dit gebied.
 

Harry Goos bewaarcoach voor Bewaaradvies

Beeld: Susan Rexwinkel, Agrio


Bewaaradvies wil ondernemers advies geven en coachen op het gebied van bewaring van landbouwproducten en bij het bouwen van de optimale bewaarplaats.

Bewaaradvies is mogelijk vanaf €100,-- per advies op locatie in Nederland, wij werken op een no cure no pay basis. Vraag naar de mogelijkheden.

Op deze site kunt u informatie vinden over allerlei aspecten in de bewaring geschreven door bewaarcoach Harry Goos welke gepubliceerd zijn in de Aardappelwereld.

Heeft u vragen of opmerkingen, of bent u geïnteresseerd in een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Neem dan contact met Harry op.
 

Actueel

31 oktober 2018: Advies bewaren consumptieaardappelen
Nu het kouder wordt moeten we er op letten dat we het product niet te snel koud maken.

Reden:
Als je nog wilt drogen, zal de buiten temperatuur kouder moeten zijn dan het product, omdat opwarmen in dit stadium niet gewenst is.

Advies:
Rond 1 november temperatuur rond de 12 graden celsius als het product dan droog is ga je eerst met 0,2 graden, en vanaf 10 graden ga je met 0,1 graad per dag naar beneden. Zodat je rond de Kerstdagen op de gewenste bewaartemparatuur zit. Download hier het bewaarschema. (pdf 990kb)

Tien bewaartips van Harry Goos

  • Eerst drogen met dezelfde temperatuur of 2 graden hoger. Nooit koelen!
  • De temperatuur in de box zo snel mogelijk egaliseren door intern ventileren, met de inlaat dicht en uitlaat of deur open. (Mits het buiten kouder is.)
  • Controleer elke dag. Stel zonodig de computer bij. Bijvoorbeeld een kleiner verschil tussen temperatuur buiten en binnen, zodat het luik eerder en vaker open gaat.
  • Draai bij een slecht geïsoleerde schuur nooit intern als het buiten warm is. Deuren en uitlaat dicht houden.
  • Met behulp van een kachel is het product vaak 5 tot 6 keer sneller droog dan zonder kachel.
  • Voorkom drukplekken door tijdens het koelen te ventileren met een niet groter verschil dan 2 graden. Liefst bij mist.
  • Bij twijfel alleen intern ventileren met de deur open, mits het buiten kouder is.
  • Bij opwarmen (voor afleveren of sorteren), nooit meer dan 10.000 kcal per 100 ton. En nooit met meer dan 2 graden verschil opwarmen i.v.m. natslaan. ‘Bijna iedereen heeft een te grote kachel’.
  • Voorkom een groter temperatuurverschil dan 0,8 graden in de cel.
  • Meten is weten. Controleer met 3 zakjes van 20 kg of door kisten te wegen hoeveel water je weg ventileert. ‘Meer dan 4 procent gewichtsverlies is niet nodig’.

Bel of mail Harry voor een informatie en- of begeleiding.  0651327840
lees verder
 

 Bewaaradvies op maat  

Lees hier het boek over Harry Goos
Aardappelen zijn als voetbal ze hebben een goede coach nodig